Microsoft + Xamarin = stor potential för än mer kostnadseffektiva och användbara mobila applikationer

2016-03-24

I och med att Microsoft och Xamarin nu valt att slå sina påsar ihop har de alla förutsättningar att ta steget fullt ut för att erbjuda det överlägset vassaste och mest praktiska mobilutvecklingsverktyget på marknaden. 

Kodexe har använt Xamarin för att leverera cross-platform-lösningar till våra kunder sedan 2012 då plattformen var stabil nog. Med hjälp av Xamarin kan vi uppnå en effektivitet som inte hade kunnat uppnås med någon annan teknologi – och i rätt teknisk plattform; Microsoft.NET.


Den 24e februari i år annonserades det att Microsoft var på väg att förvärva Xamarin, vars utvecklingsverktyg möjliggör utveckling av IOS-, Android- och Windows-appar utifrån en gemensam kodbas. Båda parter räknar med att förvärvet ska vara helt klart i tid till Microsofts utvecklarkonferens Build 2016 (30/3-1/4), under vilken de för första gången ämnar avslöja lite mer konkreta planer för företagens nu gemensamma framtid.  

Xamarin har sedan starten 2011 erbjudit möjligheten att utveckla mobila appar i C#, tillika vårt egna föredragna programmeringsspråk. Som erfarna utvecklare med filosofin att snabbt tillgodogöra oss teknik som ger klara fördelar för våra kunder så tog sig Kodexe an Xamarin’s verktyg mycket kort efter första lansering. I våra ögon var grundtanken helt rätt: Utveckla endast en gång för att nyttja koden plattformsövergripande. Helt kort innebar det att våra kunder, av kostnads- eller tidsmässiga skäl, inte längre behövde välja att begränsa sig till endast ett mobilt operativsystem. 

Microsoft och Xamarin har över åren succesivt utvecklat ett allt närmare samarbete, vilket gör att deras sammangående inte kommer som någon större överraskning. Frågan är bara vad det innebär i praktiken. 

I likhet med andra som föredrar att utveckla från Microsofts stabila och skalbara .NET-plattform så hoppas vi att det innebär ett än mer tillämpligt och rikt verktyg som erbjuder ytterligare förenklat och därmed förkortat utvecklingsarbete. Det verkar utan tvekan också vara deras intention; läs Microsofts respektive Xamarins utlåtanden via länkarna nedan.    

Kodexe ser fram mot att kunna erbjuda våra kunder än mer verksamhetsfördelaktiga appar på betydligt kortare utvecklingstid – och med mindre underhåll.

Vi ser fram mot att höra mer i april!

Michael Nilsson Pauli
Grundare och VD Kodexe

Läs mer på Microsoft & Xamarin!

Tillbaka till nyheter & event